Gränna en Visingsö is een zeer mooie excursie waar je zowel de natuur, de geschiedenis en cultuur kunt ervaren. Onze tip is om hier een dag extra aan toe te voegen, aangezien er veel te zien en te doen is.

Visingsö

Visingsö is een eiland dat volgens de legende werd gemaakt door de reus ’Vist’ toen hij een graspol gooide in het meer Vättern, ruim duizend jaar geleden. Vandaag de dag is hier een prachtige natuur en zijn er mooie stranden. Als je de veerboot vanuit Gränna neemt, ziet u vanuit de aankomsthaven de kasteelruïnes van Visingsborg en een aantal restaurants. Hier kunt u met een paard en wagen rijden (remmalagen in het Zweeds). Deze vorm van transport heeft een lange traditie tot ver terug in de tijd. Bij de Kumlaby kerk kun je de toren beklimmen via een duizelingwekkende trap en genieten van het uitzicht.
Om Visingsö te bereiken neem je de veerboot. Het gemakkelijkste is om de auto in de vertrekhaven (Gränna haven) te parkeren. Op Visingö is er een zeer beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar en zijn er fietsen te huur in de haven als u zich een beetje verder wilt wagen op het eiland.

Gränna

Gränna is een stad die teruggaat tot de jaren 1600 en dit is nog altijd zichtbaar rondom het hellende plein in het midden van de stad. Er bevinden zich veel mooie oude gebouwen die zowel cafés als winkels herbergen. Gränna is het meest bekend voor de productie van polkagris, wat een uniek snoepgoed is die geproduceerd wordt sinds 1859. Tegenwoordig zijn er verschillende polkagris bakkerijen waar je kunt zien hoe ze worden geproduceerd volgens de speciale traditionele manier. Elk jaar wordt het WK in polkagris bakken gehouden, waar de beste banketbakker wordt verkozen.

Excursie naar Gränna en Visingsö

Het is gemakkelijk om met de auto naar Gränna en Visingsö te rijden vanuit Hotel Högland. Gewoon rijden richting Jönköping en de afslag richting Stockholm nemen. Al snel bereik je één van de mooiste wegtrajecten van Zweden langs het Vättern meer en kunt u genieten van het uitzicht. Ongeveer 30 kilometer voorbij Jönköping neemt u de afslag richting Gränna.

Foto:  Jenny Karlsson